معاون محیط زیست اصفهان :

فلامینگوها به میهمانی تالاب گاوخونی آمدند

فلامینگوها به میهمانی تالاب گاوخونی آمدند به گزارش گل سپید، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست اصفهان از رویت ۲۰ بال فلامینگو در پهنه تالاب گاوخونی در ایام اخیر خبرداد.



حسین اکبری در گفتگو با خبرنگار مهر عنوان کرد: تالاب بین المللی گاوخونی از منظر تاریخی و موقعیت جغرافیایی در راه اصلی پرندگان مهاجر بخصوص پرندگان آبزی و کنار آبریزی قرار دارد.
وی با اشاره به اینکه پرندگان مهاجر دو بار در طول سال برای زمستان گذرانی و مهاجرت بهاره و تابستان گذرانی از عرض های شمالی و جنوبی کشور در تالاب گاوخونی مهاجرت دارند، اضافه کرد: هر سال اوایل اسفند و فروردین ماه شاهد بازگشت پرندگان آبزی و کنارآبزی از سمت عرصه های جنوبی به شمالی در منطقه غرب آسیا و ایران هستیم.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان تصریح کرد: بررسی ها نشان داده است هم اینک ۲۰ بال فلامینگو به همراه گونه های دیگر پرندگان همچون خانواده اردک ها، آبچلیک ها، کشیم، اِگرگ، چنگر و سُنقر تالابی در پهنه تالاب بین المللی گاوخونی حضور دارند و مشاهده شدند.
اکبری ضمن اشاره به این که این پرندگان مهاجر توقف کوتاهی در تالاب خواهند داشت، اضافه کرد: اگر تالاب بین المللی گاوخونی مثل گذشته تاریخی، آبدار و مرطوب بود، هم به لحاظ جمعیتی و تعداد و هم تنوع گونه ها شاهد وضعیت بسیار بسیار بهتری بودیم.
ورود حدود ۴۰ لیتر پساب و زهاب به تالاب
وی اظهار داشت: متأسفانه سطح تالاب گاوخونی خشک است و آبی به سمت آن جا جاری نیست و با مقدار فوق العاده ناچیز حدود ۳۰ -۴۰ لیتر بر ثانیه پساب و زهاب کشاورزی قسمتهایی رطوبت دارد.
اکبری تصریح کرد: آبی که آذر ماه سال جاری برای تالاب رهاسازی شد اقدام ارزشمندی بود که با حمایت مجموعه مدیریت استان، همکاری مردم و کشاورزان، فرمانداری و شهرداری ورزنه و برپایه تفاهمنامه اداره کل محیط زیست با شرکت آب منطقه ای استان انجام شد و حدود هفت - هشت میلیون مترمکعب آب به گاوخونی رسید که هنوز هم بقایایی از آن رطوبت در تالاب وجود دارد.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان ضمن اشاره به این که تا ابتدای اسفندماه سراسر حوضه زاینده رود بارندگی مناسبی نداشت، افزود: خوشبختانه در اسفندماه چندین بارندگی شد و شرق اصفهان ۲ -سه نوبت بارندگی را شاهد بودیم که باآنکه سیلاب و روان آب برای تالاب نداشت اما بر حفظ رطوبت این منطقه مؤثر بود.
اکبری خاطرنشان کرد: برپایه تفاهمنامه ای که با شرکت آب منطقه ای داشتیم قرار بود بعد از اتمام توزیع آب کشاورزی در پاییز سال جاری ۲۰ میلیون مترمکعب آب برای تالاب رهاسازی شود اما در مجموع حدود هفت- هشت میلیون مترمکعب آب وارد بند شاخ کنار و آن زمان همین مقدار آب برای تالاب محقق شد ولی رسیدن آب به تالاب بعد از چندین سال اتفاق مبارکی بود.
پیگیر تأمین حقابه تالاب گاوخونی در بهار پیش رو هستیم
وی افزود: در همان تفاهمنامه برای رهاسازی حقابه تالاب در زمستان و بهار هم مقرر شد متناسب با ذخیره سد تصمیم گیری شود که زمستان و پاییز به دلیل نبود بارش مؤثر در سرتاسر حوضه ذخیره سد به حداقل ممکن رسید و در بازه ای کمتر از ۲۰۰ میلیون مترمکعب بود و امکان رهاسازی وجود نداشت و رهاسازی آب کشاورزی پیش از عید هم به علت بارندگی هایی که شده به تأخیر افتاد.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان تصریح کرد: در بهار پیش رو و ماه های فروردین و اردیبهشت درصورتیکه رهاسازی برای کشاورزی داشتیم اداره کل محیط زیست هم برای حقابه محیط زیست پیگیر است تا برپایه تفاهمنامه، رهاسازی متناسب با ذخیره سد را داشته باشیم.
اکبری اضافه کرد: امید است که بارندگی ها در بهار بهتر شود تا امکان رهاسازی آب برای تالاب را داشته باشیم اما باید توجه داشت که تصمیمات این مورد بر مبنای عامل های مختلف همچون بارش ها و ذخیره سد است و در کارگروه سازگاری با کم آبی با حضور ذینفعان بررسی و تصمیم گیری و رهاسازی خروجی ها مشخص می شود.
برخورد قانونی با شکارچیان غیر مجاز پرندگان مهاجر در تالاب گاوخونی
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست اصفهان در واکنش به شکار شدن پرندگان مهاجر در تالاب گاوخونی، اظهار داشت: اغلب عموم مردم و افراد محلی در حفظ و حراست تنوع زیستی تالاب همکاری خوبی با محیط زیست دارند اما معمولا هر جایی معدود افرادی قانون گریز اند و شکارغیرمجاز انجام می دهند و این مسئله موردی و اتفاقی بوده و به صورت دائم نیست.
اکبری با اشاره به اینکه برخی افراد از سر ناآگاهی دست به چنین اقدامی می زنند اما شکار هر نوع پرنده ای غیرمجاز است، خاطرنشان کرد: یگان حفاظت اداره کل محیط زیست و محیط بانان در محیط بانی ورزنه به صورت محسوس و نامحسوس منطقه را رصد می کنند ضمن این که توسط چهار دوربین برخط تالاب کنترل می شود.
وی ضمن تقدیر از همکاری مردم محلی، فرمانداری و بخشداری ورزنه، تصریح کرد: تلاش می نماییم با مواردی از شکار غیرمجاز برخورد قانونی شود و این تخلفات را با آموزش بیشتر به حداقل ممکن برسانیم.
به گزارش گل سپید به نقل از مهر، تالاب بین المللی گاوخونی در زمان پرآبی خود تا دو دهه پیش سالانه میزبان بیشتر از ۳۰ هزار بال فلامینگو و صدها هزار انواع پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی بود.
تالاب بین المللی گاوخونی، عروس تالاب های ایران یکی از پُراهمیت ترین تالاب های کشور است که در تیر ۱۳۵۲ در کنوانسیون رامسر ثبت جهانی شد.
گاوخونی با وسعت ۴۷ هزار هکتار در نقطه پایانی زاینده رود در جنوب شرقی استان اصفهان و ۲۰ کیلومتری شهر ورزنه قرار دارد. روند خشکی تالاب گاوخونی از سال ۱۳۷۸ شروع آغاز شد و در ۲ دهه اخیر به علت نبود آب، خیلی از زیستمندان این تالاب همچون ماهی ها، وُحوش، خزندگان و انواع پرندگان بومی آن از بین رفته اند.
کارشناسان همواره در باره تبعات خطرناک خشکی تالاب گاوخونی اخطار داده اند چونکه اگر این تالاب به صورت کامل خشک شود به کانون خطرناک ریزگردهای سمی تبدیل خواهد شد که تا شعاع یکهزار کیلومتری و ۱۰ استان کشور را درگیر خواهد نمود.
حقابه قانونی محیط زیست، زاینده رود و تالاب گاوخونی ۳۱۳ میلیون مترمکعب آب در سال است که سهم گاوخونی ۱۷۶ میلیون مترمکعب در سالهای خشکی زاینده رود تعیین شده و تأمین این میزان حقابه می تواند کارکرد اکولوژیک آنرا حفظ کند. این در شرایطی است که تا ۲ دهه پیش، تالاب گاوخونی سالانه با حدود یک تا دو میلیارد مترمکعب آب زاینده رود سیراب می شد.
طبق قانون، بعد از آب شرب، تأمین حقابه محیط زیست در اولویت دوم قرار دارد با این وجود، گاوخونی در سالهای اخیر مورد بی مهری قرار گرفته و وزارت نیرو حقابه تالاب را تأمین نمی نماید.




منبع:

1402/12/25
12:07:28
5.0 / 5
277
تگهای خبر: آب , آبریز , بارش , بارندگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۴
گل سپید
golesepid.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل سپید محفوظ است

گل سپید

گل و گیاه