سایه مرگ بر سر شوردریا

سایه مرگ بر سر شوردریا به گزارش گل سپید، در شرایطی که دریاچه ارومیه بیشتر از پیش به مرگ نزدیک و امیدها برای احیای آن کمتر شده است، مسئولان سازمان محیط زیست نسبت به لزوم تأمین حق آبه دریاچه اخطار و همکاری دستگاههای مختلف را مطالبه می کنند تا بلکه شوردریا جانی باردیگر گیرد.



به گزارش گل سپید به نقل از ایسنا، دریاچه ارومیه که به «شوردریا» هم مشهور است، در شمال غرب ایران قرار دارد و میان دو استان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی قرار گرفته است. این دریاچه یکی از بزرگترین دریاچه های دائمی زیاده شور(hypersaline) جهان – دارای آب شورتر از آب دریا- است. بزرگترین دریاچه خاورمیانه و ششمین دریاچه بزرگ نمکی روی زمین با مساحت تقریبا ۵۲۰۰ کیلومترمربع، طول ۱۴۰ کیلومتر، عرض ۵۵ کیلومتر و عمق ۱۶ متری بود که روزگاری در ردیف بیست و پنجمین دریاچه بزرگ دنیا از نظر مساحت قرار داشت.

بررسی تصاویر ماهواره ای نشان داده است که در سال ۲۰۱۵ این دریاچه ۲۵ تا ۵۰ درصد مساحت خویش را از دست داد. علل بسیاری برای خشک شدن دریاچه ذکر شده است که همچون میتوان به خشکسالی، راه اندازی بزرگراه روی دریاچه، استفاده بی رویه از منابع آب حوضه آبریز دریاچه، بارش کم برف و باران در سالهای اخیر و راه اندازی سد روی رودخانه های حوضه های آبریز این دریاچه اشاره نمود.

از سال ۱۳۷۴ تا ۱۳۹۲ رفتار کاهشی تراز دریاچه ارومیه کاملا مستقل از میزان بارش سالانه حوضه آبریز آن بوده است. تراز ارومیه در سال ۱۳۷۴ به ۱۲۷۸ متر و در سال ۸۴ به ۱۲۷۴ متر رسید و این میزان در سال ۹۴ به ۱۲۷۰.۰۴ متر اعلام گردید که نسبت به آبان سال قبل اش ۴۰ سانتی متر کاهش نشان می داد. زنگ خطر دریاچه ارومیه سالهاست نواخته شده، زنگ خطری که شنیده نشد و مورد توجه لازم قرار نگرفت.

تغییرات افت تراز آب دریاچه ارومیه از سال ۹۳ تا ۹۹ به دنبال اقدامات ستاد احیای این دریاچه و مصوبات دولت کاهش پیدا کرد ولی به قول کارشناسان بنا به علل متعدد، میزان افت تراز آب این دریاچه هم اکنون از الگوهای سال ۸۳ تبعیت می کند و شاهد کاهش تراز آب هستیم.

نگرانی نسبت به وضعیت دریاچه ارومیه به سال ۷۹ باز می گردد. به قول معصومه ابتکار - رئیس اسبق سازمان حفاظت محیط زیست - از سال ۷۹ سازمان محیط زیست در مورد این مسئله اخطار داد اما گمان نمی رفت که روند خشکی دریاچه ارومیه سریع باشد.

دولت یازدهم به منظور انجام وعده های خود برای حل این بحران ملی محیط زیستی، در اولین نشست هیئت وزیران در مردادماه سال ۹۲ تشکیل «کارگروه نجات دریاچه ارومیه» را تصویب کرد. در ادامه طی شش ماه برنامه ۱۰ ساله احیای دریاچه ارومیه نوشته شد. ستاد احیای دریاچه ارومیه در دو سال ابتدایی تمرکز فعالیت خویش را بر تثبیت وضعیت دریاچه ارومیه قرار داد و در شهریور ماه ۹۵ خبر از تثبیت دریاچه ارومیه و توقف روند کاهش تراز آب و در نتیجه آغاز فاز احیایی را داد. مسعود باقرزاده کریمی - معاون سابق امور تالاب ها در دفتر زیستگاه ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست- در این مقطع ضمن اشاره به آغاز فاز دوم احیای دریاچه از مهر ماه ۹۵ از افزایش ۴۴ سانتی تراز دریاچه ارومیه در مهر ماه این سال نسبت به مهرماه سال ۹۴ اطلاع داد.

در آبان ۹۸ ستاد احیای دریاچه ارومیه از هزینه کرد ۹۰۰۰ میلیارد تومان از جانب دولت برای اجرای پروژه های احیای دریاچه ارومیه اطلاع داد و کلانتری - رئیس سابق سازمان حفاظت محیط زیست - هم در آن دوره گفت مردم آذربایجان غربی تا سال ۱۴۰۶ شاهد احیای اکولوژیک دریاچه ارومیه خواهند بود.

با وجود این پیشبینی ها هم اکنون دریاچه ارومیه با خشکی بی سابقه ای دست و پنجه نرم می کند. تیر ماه اعلام گردید که ۹۵ درصد از آن خشک شده است. ۱۳ شهریورماه هم سازمان حفاظت محیط زیست از کاهش تراز سطح آب دریاچه ارومیه به ۱۲۷۰.۱۹ متر اطلاع داد.
خشکی ۹۵ درصدی دریاچه ارومیه


منبع:

1401/06/18
23:13:20
5.0 / 5
495
تگهای خبر: آب , آبریز , بارش , بحران
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۵
گل سپید
golesepid.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل سپید محفوظ است

گل سپید

گل و گیاه