در نشست تخصصی دانشگاهیان برای احیای زاینده رود مطرح شد؛

هیچ چیز از ابتدا تا انتهای مسیر زاینده رود شفاف نیست

هیچ چیز از ابتدا تا انتهای مسیر زاینده رود شفاف نیست به گزارش گل سپید نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی ضمن اشاره به نبود شفافیت درحکمرانی آب در حوضه زاینده رود، اظهار داشت: هیچ چیز از ابتدا تا انتهای مسیر زاینده رود حتی برای مدیران آب منطقه ای شفاف نیست.



به گزارش گل سپید به نقل از مهر، مهدی طغیانی عصر روز شنبه در نشست تخصصی کنسرسیوم مراکز علمی پژوهشی استان اصفهان در حوزه محیط زیست با مبحث "احیای زاینده رود؛ راهکار ها و چالش ها" عنوان کرد: تصویری که ما می بینیم این است که در اثر یک حکمرانی از هم گسیخته و غلط در مدیریت منابع آب در زاینده رود یک رودخانه دائمی که به ندرت خشک شده، در یک سال قبل در این رودخانه فقط ۱۰ روز آب جریان داشته است.
وی به نبود شفافیت در حکمرانی آب در حوضه زاینده رود اشاره نمود و اظهار داشت: هیچ چیز از ابتدا تا انت های مسیر زاینده رود شفاف نیست و ما جلساتی با مدیران آب منطقه ای برگزار کردیم که برای آنها هم هیچ چیز شفاف نیست این در حالیست که در عصر تکنولوژی ما هیچکدام از ابزارها را استفاده نمی نماییم یا شاید بنا نیست مسأله شفاف شود.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: ماده ۱۳ و ۱۷ قانون دسترسی آزاد به اطلاعات گفته حق ندارید به بهانه امنیتی کردن مسائل اطلاعات و شفافیت را از مردم محروم کنید، ما که نماینده مردم هستیم نمی دانیم وای به حال مردم! در صورتی که طبق این قانون باید داده ها منتشر شود که در هر بخش چقدر آب توسط چه گروهی برداشت می شود.
طغیانی افزود: طبق تابلوی منابع مصارف، ۲ میلیارد و ۲۶۸ مصارف است و یک میلیارد و ۸۶۲ میلیون متر مکعب منابع، با این وجود بعضی منابع مثل بهشت آباد و کوهرنگ ۳ وجود ندارد آن وقت چطور می تواند این حوضه را مدیریت کند؟ این چه طرز مدیریت کردن است؟ می گویند سال جاری خشکسالی است باید برنامه ریزی نماییم آن وقت بگونه ای برنامه ریزی می کنند که محیط زیست و کشاورزی اصفهان هیچ سهمی ندارد در عوض صنعت و … یزد و چهارمحال را پیش از اصفهان محاسبه می کنند.
وی با اشاره به اینکه جهاد کشاورزی، وزارت نیرو و به صورت کلی هر دستگاهی برای خودش کاری می کند، اضافه کرد: در دهه هشتاد قانون استانی شدن آب هیچکدام پاسخگو نبودند که یکی از ثمرات آن ۵۰ هزار هکتار بارگذاری در بالادست زاینده رود بود.
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی زاینده رود به صورت حوضه ای مدیریت نمی گردد، اظهار داشت: جهاد کشاورزی طرح آبخیزداری اجرا می کند اما در کدام طرح آبخیز داری هزار و ۲۲۰ سد بتنی و بند و آب بند در سرشاخه زاینده رود راه اندازی می شود؟ بنابراین زاینده رودی که زایش می کرده روز به روز درحال خشکی بیشتر است.
طغیانی افزود: حالا چهار عدد هشتاد هزار واحدی برای جهش تولید مسکن اصفهان تدارک دیدند در صورتی که همه اینها مهاجرنشین هستند و آب آنرا هنوز تأمین نکرده ایم و مصوبات هیئت وزیران برای سازگاری با کم آبی هیچگاه نتوانسته همکاری ایجاد کنند.
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: زاینده رود می تواند احیا شود اما نه با این رژیم غذایی بلکه با این رژیم غذایی بیمار نابود می شود و تا این سبک مدیریت اصلاح نشود زاینده رود جان باردیگر نمی گیرد.
تغییر مسائل آبی به حل معاش غلط است
در ادامه علی یوسفی استاد دانشگاه و عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان ما جامعه دانشگاهی از کلی گویی کردن باید بپرهیزیم و باید مستند و علمی صحبت نماییم و ادعای ما باید مورد ارزیابی قرار گرفته باشد.
وی با اشاره به اینکه شفافیت در حوزه آب وجود ندارد و سطوح میانی اصلاً اختیار ندارد، اضافه کرد: مهم ترین مسأله ما در زاینده رود ساماندهی و کنترل برداشت ها است در حالیکه هنوز اولویت استفاده و حق استفاده را در زاینده رود نمی دانیم.
این استادیار اقتصاد کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به اینکه من با مشکل حکمرانی آب مخالف هستم، تصریح کرد: مشکل بستر سیاسی اقتصادی و اجتماعی است؛ حکمرانی آب را مقصر جلوه ندهید، نیازی به اصلاح قوانین نداریم بلکه در اجرا مشکل داریم.
یوسفی با اشاره به اینکه تا قبل از استقرار دولت مدرن روی تجارت آب مانور ندهید، اظهار داشت: ما شوراها و کمیته های زیادی برای هماهنگی در حوضه زاینده رود داریم ولی ایجاد نمی گردد. عده ای همه مشکل را به مدیریت استانی بر می گردانند، من کاملاً مخالف هستم؛ البته مدیریت استانی تیر آخر بود اما این مورد به سال ۱۳۷۴ باز می گردد.
وی با اشاره به اینکه ما با کمبود آب روبه رو هستیم، افزود: ازاین رو یک عده باید محروم شوند اگر خیال کردید با توسعه گلخانه می شود مشکل را حل کرد سخت در اشتباه هستید بر این اساس تغییر مسائل آبی به حل معاش غلط است.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: تا وقتی که ما در سرتاسر کشور به دنبال انتقال آب هستیم کسی دنبال مدیریت تقاضا نخواهد بود و هنگامی که پشت فولاد مبارکه یک میلیارد رانت خوابیده است بقیه هم تلاش دارند آنرا برای استان خود ببرند و مفت بری منفعت طلبی و رانت ایجاد شود. من مخالف تولید فولاد نیستم بلکه مخالف رانت های گاز و انرژی و … به فولاد هستم، اگر قدرت دارند انرژی خودشان را هم تأمین کنند.
یوسفی اظهار داشت: تنها ابزار وزارت نیرو جدول منابع مصارف است تا وقتی که مبتنی بر این باشد اتفاقی نخواهد افتاد و تا وقتی که در جداول برداشت های بالادست و پایین دست نباشد اتفاقی نخواهد افتاد؛ ما باید در ابزار مدیریتی المان های اندازه گیری را اضافه نماییم.
وی با اشاره به اینکه در هیچ جلسه ای نماینده تشکلات محیط زیستی حضور ندارند، افزود: برای جریانات سیلابی باید طراحی شود تا همه جریانات سیلابی به زاینده رود بریزد و یکی از بیلبوردهای شهر اصفهان را به آمار در ارتباط با زاینده رود و آمار بر خط آن اختصاص دهیم.
چالش ابهامات آماری در حوضه زاینده رود
در ادامه حمید امیری عضو هیأت علمی دانشگاه اصفهان و مدیر گروه پژوهشی آب و تصفیه پساب عنوان کرد: دانشگاه اصفهان در فلات مرکزی می تواند نقش سازنده ای را در مباحث محیط زیستی ایفا کنند که طرح های پژوهشی بومی دانشگاهی در این سال ها یکی از کارهایی است که در حوزه آب انجام شده است.
وی ضمن اشاره به نامه ای که در مورد آب از نهاد ریاست جمهوری به دانشگاه اصفهان رسید، اظهار داشت: از اول آذرماه با دعوت از متخصصان مرتبط در رشته های مختلف و تشکیل جلسات تخصصی، راهکارهای مختلفی را جمع آوری کرده ایم که پس از تشکیل جلسات جمع بندی و اولویت بندی موارد در نهایت در چارچوب چالش ها، عوامل راهبردها و راهکارهای دراز مدت و کوتاه مدت مدرکی تدوین شد.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه بارگذاری بیش از اندازه و موارد در رابطه با بارگذاری از نخستین چالش ها است، افزود: ظرفیت این حوضه آبریز به اندازه بارگذاری هایی که شده، نبوده است.
وی با تکیه بر لزوم اجرای مدیریت یکپارچه در حوضه زاینده رود، تصریح کرد: ابهاماتی در اطلاعات آب این حوضه وجود دارد، میزان مصرف آب از سد زاینده رود شرب و صنعت و کشاورزی مشخص شده اما متأسفانه صنعت با دو بخش دیگر تفکیک شده نیست و نمی توان سهم هر کدام از برداشت ها را جداگانه محاسبه کرد.
امیری، یکپارچه شدن مدیریت، توسعه پایدار و مدیریت خوب، تدوین سیاست های جمعیتی، حساس شدن تصمیم گیران به آب مجازی، تصفیه فاضلاب و بازیافت، شفاف سازی حقوق مالکیت آب در این حوضه را از راهکارهای اساسی و مهم برای احیای زاینده رود برشمرد و اظهار داشت: اصلاح الگوی کشت، پشتیبانی از سرمایه گذاری در این حوزه، افزایش آگاهی، همفکری و همکاری بین استانی به جای تنش ها، گفتگوهای بر اساس عقلانیت از نتایج این راهبردها خواهد بود.
مشکل اصلی نبود مدیریت یکپارچه در حوضه زاینده رود است
همچنین فرزانه محمدی عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه از چم آسمان تا گاوخونی ۹۰ درصد رودخانه خشک است، اظهار داشت: آبی که چهارمحال برای شرب و کشاورزی برداشت می کند دیگر چیزی برای اصفهان باقی نمی ماند. حوضه زاینده رود ۲۷ هزار کیلومتر مساحت دارد که ۹۳ درصد آن در استان اصفهان است و کمتر از ۷ درصد در استان چهارمحال است اما آمارها نشان داده است در سال ۱۳۸۵ در چهارمحال و بختیاری وسعت اراضی کشاورزی هشت هزار هکتار بوده که در سال ۱۳۹۸ به ۴۰ هکتار افزوده شده است و ۴۵۰ میلیون متر مکعب آب از قسمت رهاسازی شده در سد برداشت می شود و نتیجه این که زاینده رود از ۴۰۰ کیلومتر به ۱۰۰ کیلومتر کاسته شده و ما با دخالت مستقیم عوامل دولتی باعث خشکی زاینده رود شده ایم.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه مشکل اصلی ما نبود مدیریت یکپارچه در حوضه زاینده رود است، اظهار داشت: بارگذاری بیش از اندازه در این حوضه بدون در نظر گرفتن جایگزین آن سبب شده با خشک شدن تالاب گاوخونی سفره های زیرزمینی دیگر تأمین نشود و این گریبان گیر استان یزد هم شده و آب های زیرزمینی یزد را نابود کرده است.
محمدی با اشاره به اینکه جابجایی صنایع حالا چاره مشکلات نیست، خاطرنشان کرد: احیای مدیریت یکپارچه زاینده رود در استانهای ذینفع و نه در تهران راهبرد ما است چونکه کسی که ذی نفع نیست هیچ دلسوزی ندارد.


منبع:

1400/09/29
10:07:45
5.0 / 5
731
تگهای خبر: آب , آبریز , آسمان , ارزیابی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۱
گل سپید
golesepid.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل سپید محفوظ است

گل سپید

گل و گیاه