موزه درختان بلوط دنیا در حال خشكیدن

موزه درختان بلوط دنیا در حال خشكیدن به گزارش گل سپید ایلام موزه درختان بلوط دنیا در استان ایلام با بیشتر از 640 هزار هکتار وسعت و دارای وسیع ترین و کهنسال ترین پهنه جنگلی بلوط در کشور قربانی تغییر اقلیم در جهان و خشکسالی های یک دهه اخیر در ایران شده؛ افت به جانش افتاده و عرصه جنوبی ان در حال خشکیدن است.


تغییر اقلیم و خشکسالی از یک سو و تخریب درختان بلوط با استفاده بی رویه شیره آن که از میوه این درخت و بمنظور درمان استحصال می شود و هم تردد بی رویه دام، گرد و غبار و افات ثانویه به جان میراث دار و پدر جنگلهای زاگرس افتاده است.

خشکیدن قسمتی از دامنه جنوبی جنگلهای بلوط زاگرس
غلام رضا ابدالی، مدیر کل محیط زیست ایلام به ایسنا گفته است: با ارزش ترین جنگل بلوط کشور در استان ایلام قرار دارد که از بیشتر از 630 هزار هکتارعرصه جنگلی زاگرس را شامل می شود و وسیعترین پهنه جنگلی بلوط را در کشور تشکیل می دهد؛ با همه اینها پدیده تغییر اقلیم و خشکسالی سبب شده درصد زیادی و نه بسیاری از دامنه جنوبی جنگلهای بلوط را خشک کند.
او معتقد می باشد که در استان ایلام قاچاق چوب رخ نمی دهد اما خشکسالی و تغییر اقلیم بعنوان عامل موثر در روند خشک شدن درختان بلوط جهانی است و از دست مسئولان محیط زیست استان خارج است.
ابدالی تنها راهکار نجات جنگلهای بلوط زاگرس را تغییر شرایط جوی دانست و اشاره کرد: اثر تغییر اقلیم جهانی است که سبب گرم تر شدن یک تا دو درجه ای دما در همه جای دنیا شده و سبب افت های ثانویه در درختان بلوط و خشکیدگی شان شده است.

تسریع در تخریب درختان بلوط زاگرس با برداشت بی رویه "شوکه"
جدا از خشکیدگی درختان بلوط در سالهای اخیر پدیده ای به نام محلی "شوکه" و برداشت بی رویه از آن توسط عده ای سودجو سبب تخریب قسمتی از درختان بلوط شده است اما شوکه چیست؟ در پروسه شُوکه گیری، عده ای با جمع آوری شهد شیرین و خوش طعمی که از دانه، برگ و ساقه درختان بلوط تراوش می شود و سپس جوشاندن آن، مایع قهوه ای رنگی همچون دوشاب تهیه و مصرف می کنند که این خود تجدید حیات طبیعی این درختان را با مشکل مواجه کرده است.
در حقیقت شهدی که از درخت بلوط برای تهیه شوکه جمع آوری می شود حاصل واکنش درخت در مقابل نیش حشراتی چون شته، کنه یا زنبور است تا با آن از خود در مقابل نیش این حشرات دفاع کند.
متاسفانه در سایت های خرید و فروش محصولات در ایلام، شوکه با قیمت کیلویی ۱۵۰ هزار تومان فروخته می شود؛ این کار برای سودجویی است و تنها به تخریب درختان بلوط که خود با افات ناشی از خشکسالی درگیرند سرعت می بخشد.
تحقیقات آزمایشگاهی نشان داده شوکه فقط حاوی مقداری مواد قندی سوخته و پنج نوع کپک فعال و مضر برای سلامت انسان بوده و هیچ نوع خاصیت دارویی دیگری که در میان عامه مردم متداول شده، ندارد اما متاسفانه افرادی ناآگاه و سودجو بدون توجه به این مساله و به بهانه کسب درآمد با حذف این درخت بی نظیر، تیشه بر ریشه زاگرس زده و چهره طبیعت استان را مخدوش کرده اند.
رضا احمدی، مدیر کل منابع طبیعی ایلام مدتی پیش به خبرنگار یک سابت خبری اظهار داشته بود: متاسفانه عده ای افراد سودجو به بهانه داشتن خاصیت های مختلف شوکه، مبادرت به سرشاخه زنی و از بردن درختان و میوه بلوط می کنند. برمبنای ماده ۴۲ قانون حفاظت و پشتیبانی از جنگل ها و مراتع بریدن درختان و درختچه ها، سربُرکردن و شاخه زنی درختان جنگلی بدون مجوز از اداره منابع طبیعی ممنوعست.

احیا، توسعه و غنی سازی اراضی جنگلی بلوط استان ایلام سالانه بیشتر از ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد
چندی پیش فتحی، معاون فنی منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام اظهار داشته بود: احیا، توسعه و غنی سازی اراضی جنگلی بلوط استان که از خشکسالی ها و آفات صدمه دیده اند سالانه بیشتر از ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد و برای مدیریت وتقویت بوم سازگان جنگلی استان یک برنامه ده ساله مورد نیاز است.
️وی اضافه کرد: در پایش های انجام شده، شناسایی کانون های درگیر خشکسالی باتوجه به میزان صدمه دیدگی ها سطوح به چهار سطح صفر تا ۲۵ درصد، ۲۵ تا ۵۰ درصد، ۵۰ تا ۷۰ درصد و ۷۰ تا ۱۰۰ درصد مشخص و سطح بندی شد.

️ فتحی اشاره کرد: ۲۰ سایت مهم صدمه دیده از خشکیدگی درختان بلوط در استان ایلام شناسایی شده که از با اهمیت ترین این سایت ها می توان به مناطق جنگلی دالاب، سیاه پیر، کبیرکوه، بانکول و ارغوان اشاره نمود.


️وی اشاره کرد: ۵۰ درصد درختان بلوط استان ایلام درگیر زوال و خشکیدگی در سطوح مختلف شد و ۶۱ هزار هکتار معادل ۱۰ درصد جنگل های بلوط استان گرفتار خشکیدگی و زوال ۷۵ درصد به بالا بودند.

️معاون فنی منابع طبیعی استان ایلام افزود: مساحت جنگل های استان ۶۴۲ هزار هکتار هست و پدیده خشکیدگی در استان های زاگرسی همچون ایلام در اواخر سال ۷۸ مشاهده گردید که در سال های اخیر به سبب بارش های مناسب و اقدامات بیولوژیکی و توسعه ای در بخش جنگل، روند خشکیدی در اغلب مناطق زاگرس و بویژه استان ایلام به مرحله کنترل شده ای درآمده است. همینطور با تهیه نقشه مناطق آلوده و شناسایی پایه های مقاوم به خشکیدگی، تولید نهال در نهالستان های استان در سطح وسیعی انجام شده و در بازسازی و احیاء مناطق اسیب دیده مبادرت به کاشت نهال شده است.

وی افزود: هیات دولت برای نخستین بار، تأمین اعتبار برای مبارزه با پدیده خشکیدگی را مصوب و ابلاغ نمود که منجر به نقطه عطفی در حوزه منابع طبیعی شد. خوشبختانه امروز با تخصیص اعتبارات صندوق توسعه ملی با موافقت مقام معظم رهبری و توجه مجموعه دولت در قالب موافقتنامه های ملی و استانی شاهد اقدامات قابل توجه در اهش آثار پدیده خشکیدگی جنگل ها در سطح استان هستیم که برای نمونه از سال ۹۰ تابحال حدود ۷۰ هزار هکتار جنگل کاری و توسعه جنگل دراستان ایلام انجام شده که یک عملکرد بسیار قابل توجه است.
به گزارش گل سپید به نقل از ایسنا، استان ایلام در غربی ترین نقطه ایران واقع شده و دارای ۶۴۰ هزار هکتار جنگل است که ۹۰ درصد این جنگل ها را درختان بلوط می سازند. متأسفانه خشک سالی های یک دهه اخیر درختان بلوط سبب شد خسارت بسیار سنگینی به جنگل های زاگرس وارد شود.



1399/10/27
12:57:51
0.0 / 5
1907
تگهای خبر: آب , باد , بارش , بلوط
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۳
گل سپید
golesepid.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل سپید محفوظ است

گل سپید

گل و گیاه