۱۰ نكته درباره آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان
گل سپید: آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان یکی از بیماریهای ویروسی خطرناک پرندگان است که معمولا در فصل مهاجرت بوسیله پرندگان مهاجر منتقل می شود. طی هفته های گذشته مشاهده این بیماری در سه استان مازندران، اردبیل و مرکزی گزارش شده و موجب افزایش نگرانی ها از گسترش این بیماری به استان های دیگر کشور شده است.
به گزارش گل سپید به نقل از ایسنا، ویروس آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان می تواند به سرعت منتشرشود و پرندگان، حیوانات و انسان های بسیاری را بیمار کند. بدین جهت در ادامه به ۱۰ نکته درباره این بیماری برمبنای اطلاعات سایت سازمان محیط زیست اشاره شده است:
* آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان یک بیماری ویروسی است که ویروس آن سه نوع تیپ B، A و C دارد که تیپ A می تواند علاوه بر پرندگان موجب ایجاد بیماری در انسان شود و بـه ایـن دلیـل اسـت کـه آنفلوانزای فوق حاد پرندگان بعنوان بیماری مشترک میان انسـان و حیـوان شـناخته شده و مبارزه با آن در دنیا بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این بیماری می تواند تهدیدی بزرگ برای سلامتی انسان ها محسوب شود.
* پرندگان وحشی و آبزی مانند پرندگان مهاجر می توانند بدون اینکه خود مبتلا به بیماری شوند ویروس های آنفلوانزای فوق حاد پرندگان را با خود جابه جا کنند همین طور مرغ و خروس، بوقلمون، مرغ شاخدار، پرندگان زینتی و شتر مرغ همچون پرندگان حساس به بیماری هستند.
* علایم بیماری آنفلوآنزا در پرندگان شامل شروع ناگهانی تلفات با روند افزایش در گله، بی حالی شدید، پژمردگی و دور هم جمع شدن گله، کاهش شدید مصرف دان، افت ناگهانی و شدید تولید تخم مرغ روزانه، علایم تنفسی حاد و سیاه شدن و خونریزی تاج، ریش و ساق پا می شود.
* این بیماری بوسیله تماس با پرندگان وحشی و پرندگان آبزی آلوده، تماس با طیور آلوده، بوسیله کفش، لباس، خودرو، آب، دان و مدفوع و بستر آلوده، سگ و گربه بعنوان ناقلان مکانیکی، تهیه دان از منابع غیر مطمئن به خصوص کانون های آلوده، پراکنده شدن کود مرغداری به محیط اطراف وعدم پاکسازی و ضد عفونی کامل محل نگهداری مرغ و لوازم و تجهیزات پیش از پرورش جوجه منتقل می شود.
* از عوامل خطرزا در انتقال و گسترش این بیماری جابه جایی قانونی یا غیرقانونی پرندگان از مرز به داخل کشور و بازارچه های فروش پرندگان مهاجر است. این در حالیست که یکی از بزرگترین بازارهای فروش پرندگان مهاجر در استان مازندران قرار دارد؛ استانی که اخیرا مشاهده آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در آن گزارش شده است.
* بمنظور پیش گیری از این بیماری لازم است از ورود پرندگان وحشی به محل نگهداری مرغ بوسیله نصب توری و ترمیم خرابی های آن جلوگیری شود، اصول بهداشتی و امنیت زیستی در مرغداری های صنعتی رعایت شود، محل پرورش مرغ و تجهیزات آن پیش از جوجه ریزی ضد عفونی کامل و از ورود حیوانات دیگر بعنوان ناقلان مکانیکی به محل پرورش مرغ ممانعت شود همین طور ضرورت دارد که هر نوع کاهش شدید مصرف دان، کاهش شدید تولید یا افزایش تلفات به نزدیکترین پست دامپزشکی اعلام گردد.
* در شرایطی که بیماری فوق حادپرندگان در بعضی استان های کشور گزارش شده است، سفارش می شود که صاحبان طیور بومی در صورت مشاهده تلفات در طیور، مراتب را به سرعت به نزدیکترین پست دامپزشکی اعلام کنند همین طور شهروندان از تهیه گوشت مرغ از مراکز غیر مجاز و عرضه کنندگان و کشتار کنندگان دوره گرد اجتناب کنند و گوشت مرغ مصرفی خودرا به صورت بسته بندی شده تازه یا منجمد و از مراکز مجاز تهیه کنند.
* وقوع همه گیری بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرنگان غیر قابل پیش بینی است و سرعت انتشار این بیماری بسیار بالاست. پرندگان بیمار درمان نمی شوند بلکه یا می میرند و یا باید آنها را از بین برد. بیماری درصورت شیوع عواقب اجتماعی واقتصادی گسترده ای به همراه دارد چونکه آنفلوانزای فوق حاد پرندگان می تواند بعنوان بیماری مشترک، سلامت و بهداشت یک جامعه را تهدید کند.
* این ویروس توانایی تغییر و جهش دارد به این معنا که ممکنست ویروس آنفلـوانزای پرندگان با نوع دیگری از ویروس مانند آنفلوانزای انسانی ترکیب شود و نوع کـاملا جدیـدی را به وجود آورد بدین سبب تازمانی که واکسـن و داروی مناسـب ایـن نـوع جدیـد ویروس تهیـه و ارائه شود خطرهمه گیری وسیع برای حیوانات و انسان ها وجود دارد.
* مبارزه با این بیماری زمانی موفق است که تمـام کسـانی کـه بـا پرنـدگان در ارتبـاط هستند ماننـد روسـتاییان، کارکنـان مرغـداری هـای صـنعتی و سـنتی، فروشـنده هـای دوره گرد طیور، دامپزشکان وکارکنان دامپزشکی و کشتارگاه ها، کارگاه های پَرشویی وتبدیل ضایعات، مراکز توزیع وعرضه مـرغ، فروشـگاه هـا و نمایشـگاه هـای پرندگان زینتی و مردم آگاهی خودرا بالا برند، ضـوابط بهداشتی را رعایت و با مسئولان همکاری کنند.
منبع: golesepid.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب