به مناسبت روز جهانی تالاب ها؛

43 درصد تالاب های کشور منشاء گرد و غبار

43 درصد تالاب های کشور منشاء گرد و غبار به گزارش گل سپید، مدیر کل دفتر حفاظت و احیای تالاب های سازمان حفاظت محیط زیست اظهار داشت: ۴۳ درصد از مساحت تالاب های کشور در شدت های متفاوت به منشأ و کانون برداشت گرد و غبار تبدیل گشته اند.



به گزارش گل سپید به نقل از ایسنا، امروز (۱۳ بهمن ماه) روز جهانی تالاب ها است. روز جهانی تالاب ها هر ساله در تاریخ دوم فوریه به منظور افزایش آگاهی در مورد احتیاج به محافظت از تالاب ها، تاکید بر اهمیت آنها در اکوسیستم و نقش تالاب ها در کاهش تغییرات آب و هوایی گرامی داشته می شود. مبحث سال جاری اینست که «زمان احیای تالاب ها فرا رسیده است» و نیاز فوری به برجسته کردن اولویت بندی احیای تالاب ها وجود دارد.

تالاب ها گرچه گاها محیط های آبی کوچکی هستند اما وظایف بزرگی در محیط زیست دارند. تالاب ها خدمات گوناگونی به موجودات زنده عرضه می کنند و در عین حال با چالش های زیادی روبه رو هستند. آنها بعنوان محیط هایی که چیزی میان خشکی و آب محسوب می شوند، از اهمیت بالایی برخوردار می باشند. تالاب ها در کنار تأمین آب و فراهم کردن موقعیت های معیشتی مانند ماهیگیری، سبب پایداری تنوع زیستی و پایش رودخانه ها می شوند و از این جهت به « کبد زمین» مشهورند.
تالاب های ایران
۱۵ تالاب از مجموعه تالاب های بین المللی ایران به صورت کامل و یا بخشی از مناطق حفاظت شده ایران محسوب می شوند و در این میان بیشتر از ۸۴ تالاب با اهمیت بین المللی شناسایی شده است که از بین آنها تابحال ۳۳ تالاب در چارچوب ۲۲ عنوان با مساحت کل ۱، ۴۸۱، ۱۴۷ هکتار، به کنوانسیون تالاب ها و پرندگان آبزی (کنوانسیون رامسر) معرفی شده و مشمول مقررات این کنوانسیون شده اند همینطور ۱۸ تالاب های دارای برنامه مدیریت زیست بومی و شش مورد از تالاب های ثبت شده بعنوان ذخیره گاه های زیست کره در ایران محسوب می شوند.

آرزو اشرفی زاده در گفت و گو با ایسنا در رابطه با تأثیر شرایط تالاب های کشور بر گرد و غبار اظهارکرد: از مساحت ۳.۴ میلیون هکتاری تالاب های کشور نزدیک به ۴۳ درصد در شدت های متفاوت به منشأ و کانون برداشت گرد و غبار تبدیل گشته اند.

وی اضافه کرد: یکی از آثار عدم تحقق حق آبه تالاب ها و تخریب این اکوسیستم ها تبدیل شدن بخش های وسیعی از بستر آنها به منشأ برداشت گرد و غبار است که تالاب های هامون و جازموریان نمونه ای از همین تالاب ها هستند.

اشرفی زاده در پاسخ به این پرسش ایسنا که آیا بارش های اخیر تاثیری بر احیای تالاب ها داشته است یا خیر؟ توضیح داد: متاسفانه بارش های کشور در پاییز سال جاری زیر حد نرمال قرار داشت اما طی هفته های اخیر شاهد بارش های مناسب تری در کشور نسبت به پاییز بودیم و خوشبختانه طی این بارش ها، بعضی از تالاب های کشور همچون تالاب حله استان بوشهر و مهارلو در استان فارس از شرایط بهتری نسبت به گذشته برخوردار شده اند.

وی افزود: به علت بارش مناسب برف در ارتفاعات چهارمحال وبختیاری انتظار می رود در بهار شرایط مناسب تالاب های چغاخور و گندمان ادامه داشته باشد.

مدیر کل دفتر حفاظت و احیای تالاب های سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به این که مهم ترین نیاز تالاب ها، تخصیص کامل حق آبه آن هاست، اظهار داشت: برپایه قانون، بعد از تأمین آب آشامیدنی، حق آبه های محیط زیستی در اولویت هستند.

اشرفی زاده تصریح کرد: به همین علت تخصیص حق آبه زیست محیطی تالاب ها بر مبنای شرایط سال آبی پر بارش، کم بارش و نرمال مورد مطالبه جدی سازمان حفاظت محیط زیست است.

مدیر کل دفتر حفاظت و احیای تالاب های سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به این پرسش ایسنا که وضع کدام یکی از تالاب ها مناسب نمی باشد و نیازمند توجه هر چه سریع تر است، اظهارکرد: همه تالاب های کشور به علت اثر وسیع این اکوسیستم های پرارزش بر ابعاد مختلف زندگی مردم، نیازمند همکاری همه ذی نفعان و ذی مدخلان در حفاظت و احیا هستند اما تالاب هایی همچون ارومیه، هامون و گاوخونی به علت شرایط سخت تری که هم اکنون با آن مواجهند، در اولویت بیشتری قرار می گیرند.

وی در رابطه با اقدامات لازم برای حفاظت و احیای تالاب ها اظهار داشت: تخصیص کامل و بموقع حق آبه از اقدامات مورد نیاز است. وزارت نیرو مکلف است در سه حالت کم آبی، میان آبی و پرآبی مطابق مصوبات حق آبه را تحویل دهد.

اشرفی زاده در ادامه اظهار داشت: آبگیری بیشتر از ۵۰ درصدی تالاب های بین المللی درگه سنگی و شورگل در استان آذربایجان غربی بعد از چندین سال خشکی با پیگیری سازمان حفاظت محیط زیست و همکاری وزارت نیرو همچون خبرهای خوب تالابی در آستانه روز جهانی تالاب ها بود چون که این تالاب ها همچون تالاب های لیست مونترو کنوانسیون رامسر هستند.

وی اضافه کرد: الان تالاب های کانی برازان و سولدوز در استان آذربایجان غربی هم از آبگیری مناسبی برخوردار می باشند.

اشرفی زاده در انتها اظهار داشت: هفته گذشته ۳۰ میلیون متر مکعب آب هم به تالاب بختگان استان فارس وارد شد و شادمانی مردم استان را به همراه داشت البته بنابر توافق صورت گرفته میان آب منطقه ای و اداره کل حفاظت محیط زیست استان فارس، پیگیری برای رهاسازی ۱۰۰ میلیون متر مکعب از آب موجود سد درودزن برای تالاب بختگان همچنان ادامه دارد.





منبع:

1401/11/13
17:35:39
5.0 / 5
457
تگهای خبر: آب , اكوسیستم , بارش , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۵
گل سپید
golesepid.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل سپید محفوظ است

گل سپید

گل و گیاه