اهمیت ذخیره گاه زیست كره میانكاله و چالش های آن

اهمیت ذخیره گاه زیست كره میانكاله و چالش های آن به گزارش گل سپید تالاب میانکاله در سال ۱۳۴۸ بعنوان «منطقه حفاظت شده» شناخته شد. در سال ۱۳۵۴ تالاب میانکاله و تالاب های اطراف آن بعنوان یکی از اولین تالاب های بین المللی در «کنوانسیون رامسر»  به ثبت رسید و در همان سال درجه حفاظتی آن به «پناهگاه حیات وحش» ارتقاء داده شد. یک سال بعد نیز یونسکو آن را بعنوان «ذخیره گاه طبیعی زیست کره» اعلام نمود.



به گزارش گل سپید به نقل از ایسنا، ذخیره گاه زیست کره میانکاله در بخش مرکزی از تالاب میانکاله قرار دارد که در منتهی الیه جنوب شرق دریای خزر واقع شده و طول آن حدود ۷۰ کیلومتر و عرض آن ۵.۶ تا ۷ کیلومتر است. این تالاب توسط یک مجرای باریک به نام چپقلی از ناحیه انتهای شمال شرقی خود به دریای خزر وصل می شود. تالاب عمق کمی دارد و بیشترین عمق آن حدود ۵ متر است. این تالاب از ناحیه جنوب به دشت کم شیب مازندران متصل است که بعد از آن به رشته کوه های البرز ختم می شود و پوشیده از جنگل های پهن برگ است.

مهم ترین تأمین کننده آب تالاب میانکاله از ناحیه خشکی، رودخانه «قره سو» است که از ارتفاعات البرز سرچشمه می گیرد و بعد از آبیاری اراضی کشاورزی در راه خود از ناحیه جنوب وارد تالاب می شود. آب های شیرین زیر زمینی در حاشیه تالاب زهکشی شده است و به تالاب وارد می شوند و سبب بهتر شدن کیفیت آب شده است.

اقلیم منطقه از نوع نیمه مرطوب است و بارندگی سالانه در ذخیره گاه زیست کره میانکاله بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیمتر است. حداکثر دمای متوسط ماهانه در تابستان ۲۴ درجه سانتیگراد و در ماه های سرد سال گاهی دما به زیر صفر هم می رسد. رطوبت هوا در این منطقه زیاد و متوسط سالانه آن حدود ۷۰ درصد است. ایستگاه هواشناسی تیرتاش در فاصله ۱۵ کیلومتری از تالاب قرار دارد و آمار آن می تواند برای ذخیره گاه مورد استفاده قرار گیرد.

تالاب میانکاله در دشت آبرفتی کواترنری قرار دارد و خاک این منطقه از نظر کشاورزی بسیار حاصلخیز است. در اطراف تالاب بخصوص در بخش شمالی آن نوار باریکی از ماسه های ساحلی به پهنای یک کیلومتر وجود دارد و در قسمت غرب تالاب هم جلگه مردابی در طولی حدود ۲۰ کیلومتر و پهنای ۵ کیلومتر وجود دارد.

در محدوده سپرحفاظتی و منطقه بینابینی میانکاله در مجموع ۹۶ آبادی با جمعیت ۱۰۹۲۰۰ نفر وجود دارد. تاسیسات بندری آشوراده در کنار این ذخیره گاه قرار دارد و علاوه بر آبادی ها در داخل شبه جزیره آشوراده تعدادی دامداری و پرورش ماهی مستقر هستند.

میانکاله در ۱۰ کیلومتری بهشهر و در ۸ کیلومتری شهر کرد کوی و ۵ کیلومتری بندر ترکمن قرار دارد و فاصله آن از شهرهای ساری و گرگان - مراکز استان های مازندران و گلستان- به ترتیب ۹۵ و ۶۵ کیلومتر است.

از انواع زیستگاه های مهم این ذخیره گاه زیست کره می توان به زیستگاه های ساحلی، زیستگاه های تالابی، تپه های شنی، شنزارهای وسیع با پوشش اندک، جنگل های انارستان، بوته زارهای وسیع تمشک، زیستگاه های جنگلی با پوشش درختچه های گز و زمین های کشاورزی و مراتع اشاره نمود.

از چالش های این منطقه می توان به چرای بی رویه دام در مراتع، شکار و صید غیر مجاز، تبدیل اراضی تالابی به زراعت و توسعه سکونت گاه ها و صنایع در حاشیه ذخیره گاه اشاره نمود که مشکلات زیست محیطی زیادی را برای این منطقه به دنبال داشته است.

بر اساس اطلاعات سازمان حفاظت محیط زیست گونه های جانوری متنوعی در ذخیره گاه زیست کره میانکاله زیست می کنند و تالاب میانکاله سالانه میزبان انواع پرندگان مهاجری است که برای زمستان گذرانی از شمال سیبری به ایران مهاجرت می کنند. همچون پرندگانی که در این منطقه حضور دارند می توان انواع پرندگان شامل اردک سر سفید، اردک مرمری، اردک تاجدار، غاز پیشانی سفید کوچک، قوی گنگ، فلامینگو، پلیکان پاخاکستری، پلیکان سفید، لک لک سیاه، عقاب ماهیگیر و بحری اشاره نمود.

همچنین انواع آبزیان شامل ماهی سفید، ماهی کفال و تاس ماهیان در این منطقه زیست می کنند و پستاندارانی همچون فک دریای خزر، گربه جنگلی، گراز و سمور آبی از دیگر گونه های جانوری این منطقه به حساب می آیند. از گونه های شاخص و در حال انقراض این منطقه می توان از فک خزری، عقاب دریایی، عروس غاز، اردک مرمری، اردک بلوطی، دلیجه کوچک و پلیکان پاخاکستری نام برد.

به گزارش گل سپید به نقل از ایسنا تالاب میانکاله دارای ارزش بالای اکولوژیک است اما طی سالهای اخیر با چالش های زیادی همچون آتش سوزی، جاده کشی و مرگ گسترده پرندگان مهاجر روبرو شده است. سال قبل بیشتر از ۴۳ هزار پرنده مهاجر در این تالاب به دلیل آن چه مبتلا شدن به بوتولیسم اعلام گردید تلف شدند این در حالیست که طی یک هفته اخیر مرگ تعداد زیادی پرنده مهاجر در این تالاب گزارش شده است اما همچنان علت تلفات سال قبل این ‍‍پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله با ابهاماتی روبه رو است. ناگفته نماند که سالانه بین ۵۰۰ هزار تا ۱ میلیون پرنده مهاجر در استان های شمال کشور به صورت غیرمجاز صید می شوند و در بازارهای این استان به فروش می رسند.




1399/11/16
12:58:46
0.0 / 5
1194
تگهای خبر: آب , آتش سوزی , باد , بارندگی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۲
گل سپید
golesepid.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل سپید محفوظ است

گل سپید

گل و گیاه