مردم در استفاده از منابع طبیعی دولت را رقیب خود می دانند

مردم در استفاده از منابع طبیعی دولت را رقیب خود می دانند به گزارش گل سپید معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به لزوم جلب مشاركت مردمی برای حفظ  و مدیریت محیط زیست اظهار داشت: متاسفانه در شرایط حاضر دولت خویش را صاحب منابع می داند. از جانب دیگر مردم هم خویش را صاحب منابع و در رقابت با دولت می بینند. بطور قطع این رویكرد منجر به توسعه پایدار نخواهد شد.



به گزارش گل سپید به نقل از ایسنا، حمید ظهرابی در افتتاحیه نمایشگاه دستاوردهای پروژه همكاری در احیای دریاچه ارومیه با استفاده از مشاركت جوامع محلی در استقرار كشاورزی پایدار كه امروز با حضور نمایندگان دستگاه های مختلف همچون سازمان جهاد كشاورزی آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی همینطور استانداری آذربایجان غربی و مدیر پروژه بین المللی تالاب ها در میاندوآب برگزار شد، اظهار نمود: محیط زیست در كشور ما وضعیت خوبی ندارد. رفتارهای ما در مواجهه با محیط زیست نشان داده است كه بهره برداری از منابع طبیعی ایران به شكل مناسبی انجام نشده و ایرادات اساسی به آن وارد است.

وی افزود: متاسفانه كشور ما در تخریب محیط زیست در رده بندی جهانی رتبه بالایی دارد و در حفظ محیط زیست در جایگاه پایینی قرار گرفته است. شرایط موجود نشان داده است كه در حوزه فرسایش خاك، مصرف انرژی و مصرف آب عملكرد درستی نداشته ایم.

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با تاكید بر اینكه مبحث محیط زیست بیشتر از اینكه حاكمیتی باشد یك مسئله اجتماعی است، اظهار داشت: متاسفانه در شرایط كنونی دولت خویش را صاحب منابع و به اصطلاح ارباب می داند و مردم هم از جانب دیگر خویش را صاحب منابع و در رقابت با دولت می بینند و تلاش دارند كه حداكثر بهره برداری را از منابع داشته باشند.

به گفته ظهرابی در این رویكرد انتظار آن است كه دولت دریاچه ارومیه را احیاء كند. دولت هم فكر می كند كه باید مسائل مختلف را به شكل دستوری پیش ببرد. مطمئنا این مسیر به سمت توسعه نخواهد بود چون توافق جدی بین دولت و ملت حاصل نمی گردد.

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه اظهار نمود: درون دولت هم شاهدیم كه دستگاه ها نسبت به مسائل فرابخشی بی توجه هستند و تنها به ماموریت های سازمانی خویش فكر می كنند. برای مثال بخش كشاورزی صرفا ماموریت یافته كه سطح اراضی كشاورزی را توسعه و تولیدات كشاورزی را افزایش دهد. بخش مدیریت آب در كشور هم به فكر انتقال آب به پروژه هایی از این دست است.

ظهرابی تصریح كرد: با اینكه هر یك از دستگاه ها به وظایف خود عمل می كنند اما در مجموع عملكرد درستی نداشته ایم چون با این رفتارها محیط زیست را به چنین وضعی گرفتار كرده ایم و در این شرایط دریاچه ارومیه به مرحله خشكی رسیده است.

وی با تاكید بر اینكه مسیری كه تابحال طی كرده ایم درست نبوده است، اظهار داشت: روش های پیشین را باید اصلاح نماییم. رقابت بین دولت و مردم را در زمینه مدیریت مناطق حفاظت شده هم شاهد می باشیم به صورتی كه طی ۵۰ سال قبل جمعیت حیات وحش در مناطق حفاظت شده نه تنها افزایش نیافته بلكه كاهش هم یافته است چون منافع مردم با دستگاه های دولتی یكی نیست و كاری كه ما بعنوان دستگاه دولتی انجام می دهیم در تضاد با منافع بومی و محلی است.

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با تاكید بر لزوم دخالت دادن ذینفعان مختلف در حفاظت از محیط زیست اظهار داشت: جلب مشاركت های مردمی جزو سیاست های اصلی سازمان حفاظت محیط زیست است كه در حوزه دریاچه ارومیه در قالب پروژه تالاب ها از پنج سال قبل شروع شده است و همچنان ادامه دارد.

ظهرابی با اشاره به اینكه تلاش داریم دستگاه های دولتی مختلف را به مشاركت بگیریم، اظهار داشت: در صورت تعامل دستگاه های مختلف و جلب مشاركت های مردمی توسعه پایدار محقق می گردد. به صورتی كه ضمن تامین رفاه مردم محیط زیست هم حفظ خواهد شد.

معاون محیط زیست طبیعی وتنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست اضافه كرد: اگر می خواهیم دریاچه ارومیه را احیا نماییم و به توسعه پایدار دست یابیم باید شیوه بهره برداری مردم از منابع طبیعی عوض شود و آنان به این باور برسند كه روش های گذشته در بهره برداری از منابع درست نبوده و لازم است كه شیوه جدیدی در پیش گیرند.

ظهرابی با اشاره به لزوم انجام كارهای فرهنگی برای جلب مشاركت عمومی اظهار داشت: زمانی می توانیم حوزه آبخیز دریاچه ارومیه را احیاء نماییم كه باور داشته باشیم كه «می توانیم». همینطور برای احیای دریاچه ارومیه باید منافع همگان را در نظر بگیریم و دستگاه های مختلف لازم است منافع یكدیگر را در كنار هم ببینند. افزون بر اینها باید در حوزه مشاركت عمومی كارهای كوچك اما دنباله دار انجام دهیم.

ظهرابی تصریح كرد: برای احیای دریاچه ارومیه به مشاركت احتیاج داریم البته در همین مدت كوتاه اجرای پروژه تالاب ها به نتایج بزرگی دست یافته ایم. كاهش مصرف آب و افزایش تولید محصولات كشاورزی در تعدادی از روستاهای حاشیه دریاچه ارومیه محقق شده است و می توانیم این مورد را به همه روستاها تسری دهیم.

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در انتها با اشاره به اینكه ۲۰۰ نفر از متخصصان در قالب تصویرگر در تعدادی از روستاهای حاشیه دریاچه ارومیه در زمینه جلب مشاركت عمومی برای تحقق كشاورزی پایدار فعال می باشند، اظهار داشت: باید تلاش نماییم دانش بومی را ارتقاء دهیم. تابحال در زمینه توانمندسازی جوامع محلی همچون زنان خانه دارنیز اقدامات موثری صورت گرفته است.




1397/09/17
15:19:35
5.0 / 5
5055
تگهای خبر: آب , خاك , خشكی , دریا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۳
گل سپید
golesepid.ir - حقوق مادی و معنوی سایت گل سپید محفوظ است

گل سپید

گل و گیاه