كاهش برداشت آب های زیرزمینی تدوین شد
گل سپید: یزد - معاون حفاظت و بهره برداری شركت مدیریت منابع آب ایران اظهار داشت: یكی از رویكردهای وزارت نیرو، كاهش هشت میلیارد مترمكعبی برداشت آب های زیرزمینی است كه برنامه عملی آن بخصوص در دشت ها تدوین شده است.
به گزارش گل سپید به نقل از ایرنا، «جهانگیر حبیبی» روز پنجشنبه در نشست مشترك دادگستری یزد با مدیران و كارشناسان شركت آب منطقه ای این استان با تشریح وضعیت كنونی آب های كشور تصریح كرد: سال زراعی گذشته با كاهش 21 درصدی بارش، 51 درصدی میزان روان آب ها و 32 درصدی آب ورودی به سدها نسبت به سال ماقبل از آن مواجه بودیم.
وی اضافه كرد: بر همین مبنا و از ابتدای دولت یازدهم، برنامه های وزارت نیرو از رویكرد سازه ای به غیرسازه ای تغییر كرده است.
معاون شركت مدیریت منابع آب ایران افزود: نمود این تغییرات در اعتبارات فصل برنامه بهبود بهره برداری و مدیریت مصرف قابل مشاهده می باشد به گونه ای كه در سال 94 این اعتبارات نسبت به سال پیش از آن 4.5 برابر شده است.
حبیبی بعضی از برنامه های وزارت نیرو در این بخش را شامل استقرار دفاتر ساختار حوزه آبریز و به تبع آن تشكیل شورای هماهنگی حوزه ها، تدوین طرح احیا و تعادل بخشی آبهای زیر زمینی عنوان نمود و اظهار داشت: طرح احیا و تعادل بخشی از مصوبات شورای عالی آب است كه از 37 جلسه آن، 30 جلسه در دولت تدبیر و امید تشكیل شده است.
وی محاسبه و ابلاغ آبهای قابل احیا و بهره برداری با تعیین سهم همه بخش ها را از دیگر طرحها بیان كرد و اضافه كرد: در این راستا حدود 400 دشت كشور، ممنوعه اعلام گردید كه 100 دشت با مصوبه دولت از این شرایط برخوردار شده است.
این مسئول خاطرنشان كرد: تقویت هماهنگی بین دستگاهی، تمركز بر مدیریت منابع آب و بازچرخانی آبهای صنعتی و پساب و هم مدیریت توأمان تولید و تأمین آب از دیگر برنامه های وزیر نیرو بوده و در تمامی این موارد تدوین از پایین به بالا و از شوراهای حفاظت استانی در اولویت بوده است.
** قانون جامع آب در حال تهیه و تكمیل است
مدیركل دفتر حقوقی شركت مدیریت منابع آب ایران هم در این جلسه اظهار داشت: قانون جامع آب بر اساس تقسیم بندی های متداول و در رابطه با حقوق آب در كشور در حال تدوین و تكمیل است.
غلامرضا مدنیان با تشریح وظایف دولتها تصریح كرد: وظیفه دولتها در بحث آب در سه بخش دسترسی همه مردم به آب بدون تبعیض (مدیریت كمی آب)، جلوگیری از آلوده شدن آب (مدیریت كیفی آب) و اطمینان از تداوم دسترسی همه مردم به آب (نظارت) است.
وی با بیان پیشینه تاریخی حقوق آب اضافه كرد: قانونگذار تابحال به صورت جدی در مباحث آب و عرصه های متداول آن وارد نشده و از این پیشینه ها و ظرفیت های هر بخش در عرصه عمل، بخوبی استفاده نكرده است.
مدیركل دفتر حقوقی شركت مدیریت منابع آب ایران تاكید كرد: با عنایت به اینكه در تبیین قوانین فقط از مفاهیم اولیه در حوزه آب استفاده شده، در بعضی موارد همچون قانون تعیین تكلیف چاههای غیرمجاز، ضد قانون هم عمل شده و به متخلفان پاداش داه می گردد.
مدنیان در این خصوص خاطرنشان كرد: در آن مقطع گزارشی داشتیم كه در هر شبانه روز در كشور، 50 تا 70 چاه غیرمجاز حفر می شد كه در واقع دلیل آن پاداش دادن به افراد متخلف بود.
وی از وجود چالش های حكمرانی آب در ایران اطلاع داد و اضافه كرد: در این خصوص با مباحثی همچون عدم حل مساله مالكیت منابع آب، عدم حل مساله مبحث حقابه ها، عدم وجود قواعد اجبار آور حاكم بر نحوه مصرف، عدم اجرای دقیق قواعد اجبار آور حاكم بر حفاظت از آبها، ضرورت تولید محاكم اختصاصی آب و اصلاح مقررات ناقص فعلی حقوق آب مواجه هستیم.
وی با اشاره به اینكه افراد حق مالكیت بر آب ندارند، خاطرنشان كرد: بر مبنای مطالعه ای كه درباره مالكیت آب در 44 كشور انجام شده مشاهده شد كه در این كشورها تنها حق دسترسی و بهره مندی از آب به رسمیت شناخته می گردد و حقابه وجود ندارد بنابر این باید در ایران هم نظام حقابه داری بر اساس حق استفاده و نحوه مصرف تغییر كند.
این مسئول از قضات دادگستری درخواست نمود تا زمان اصلاح قوانین، عدم ارجاع پرونده به كارشناسان رسمی دادگستری فاقد تخصص در امور آب، تولید شعبه های تخصصی در مراجع بدوی و تجدید نظر استانها در مورد آب و رسیدگی فوری و خارج از نوبت با عنایت به اهمیت حفاظت از آب های زیرزمینی را مدنظر قرار دهند.
براساس برنامه ششم توسعه باید 11 میلیارد مترمكعب از برداشت آب های زیرزمینی كاهش پیدا كند كه به این ترتیب، سالانه حدود 2 میلیارد مترمكعب از برداشت آب زیرزمینی كم می گردد.
1968/6197
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب