تراز آبی دشت ملایر منفی 20 میلیون مترمكعب است
گل سپید: همدان- مدیر امور منابع آب ملایر اظهار داشت: به علت شرایط و اقلیم موجود، برداشت اضافی و وجود چاه های غیرمجاز، سالیانه 20 میلیون مترمكعب بیلان منفی در دشت این شهرستان داریم.
جمشید نوروزی روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار نمود: این امر نشان داده است كه در عمل از منابع آب های زیرزمینی زیاد استفاده می نماییم و در یك بحران شدید و تنش آبی هستیم.
وی تصریح كرد: طی 16 سال قبل حدود 10 تا 15 متر افت سطح ایستابی آب های زیرزمینی در منطقه ملایر داشتیم كه اگر این روند ادامه پیدا كند، با یك بحران جدی مواجه می شویم.
وی اضافه كرد: طبق استانداردهای جهانی اگر 40 درصد از منابع آب تجدید شونده را استفاده نماییم، در تنش آبی قرار داریم، این در حالیست كه این رقم در دشت ملایر بیش از 100 درصد است.
نوروزی بیان كرد: با این وجود ما یك بحران شدید را پشت سر می گذاریم و در تلاش هستیم از طریق های كنترل اضافه برداشت ها، نصب كنتورهای هوشمند در چاه های مجاز و جلوگیری از حفر و بهره برداری چاه های غیر مجاز، آب موجود را حفظ نماییم.
وی اظهار داشت: در همین راستا طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی بعنوان مهمترین طرح وزارت نیرو در بخش آب در دست اجرا است و 2 طرح نصب كنتورهای هوشمند بر روی چاه های مجاز و جلوگیری از حفر چاه های غیر مجاز و حركت به سمت انسداد این چاه ها را در دست اجرا دارد.
مدیر امور منابع آب ملایر با اشاره به وجود سه هزار چاه در این شهرستان بیان كرد: از این تعداد 2 هزار چاه مجاز شامل چاه های صنعتی، كشاورزی، خدماتی و آشامیدنی و حدود یكهزار چاه غیر مجاز و فاقد پروانه است.
نوروزی با اشاره به اینكه بیشترین بحران آب در بخش كشاورزی است، اضافه كرد: حدود 15 چاه فعال با ظرفیت آبدهی خوب در این شهرستان داریم كه آب آشامیدنی شهروندان ملایری را تامین می كند.
وی خاطرنشان كرد: نگرانی ما در بخش مصرف آب شرب خانگی نیست، بلكه نگرانی ما از تولید فاضلاب زیاد است و در پساب های موجود میزان مولفه های آلودگی شیمیایی روز به روز اضافه می گردد.
وی با تاكید بر اینكه باید مدیریت مصرف در بخش خانگی افزایش یابد، بیان كرد: چنانچه اضافه برداشت ها و چاه های غیرمجاز را كنترل نماییم، به صورت قطع می توانیم سطح آب های زیرزمینی را روز به روز بهبود بخشیده و به شرایط قبل برگردیم.
نوروزی تصریح كرد: با عنایت به اینكه دشت ملایر در بالاترین حوزه آبریز كرخه قرار گرفته و هیچ آلودگی وارد دشت نمی گردد، این یك حسن است، اما اینكه هیچ منابع آبی به دشت ملایر وارد نمی گردد، خیلی بد است.
وی با اشاره به اینكه طبق آمار جهانی هم اكنون در بحران شدید آبی قرار داریم و وضع موجود را باید حفظ نماییم، اظهار داشت: چنانچه این شرایط ادامه پیدا كند، تا 15 سال آینده مجبور به مهاجرت می شویم و مردم باید از این وضعیت آگاه شوند.
وی ادامه داد: در جهت آگاه سازی مردم اقداماتی همچون برگزاری مسابقه نقاشی با مبحث آب در میان دانش آموزان مدارس انجام شد و آموزش های لازم را به گروه های هدف و دانش آموزان در دست اجرا داریم.
وی خاطرنشان كرد: از جانب دیگر با كشاورزانی كه از استان های دیگر نسبت به اجاره زمین های مساعد و چاه های با ظرفیت بالا برای كشت های پر آب طلب اقدام می كردند، اخطارهای لازم و برخوردهای قانونی صورت گرفت.
نوروزی اظهار نمود: در این راستا اطلاع رسانی های لازم در سطح شهر انجام شد و با هرگونه كشت پر آب طلب در اراضی غیر تحت شرب چاه برخورد می گردد.
مدیر امور منابع آب ملایر ادامه داد: از سال 79 كه دشت ملایر بعنوان دشت ممنوعه بحرانی اعلام شد، به هیچ عنوان توسعه كشاورزی نداریم و چاهی برای كشاورزی حفر نمی گردد.
نوروزی بیان كرد: سال 95 هم به علت كیفیت بد، دیگر مولفه ها و افت سطح ایستابی، دشت ممنوعه بحرانی و یك درجه به بحرانی تر شدن آن افزوده شد.
وی ابراز امیدواری كرد: ملایر می تواند با یك مدیریت كارآمد و كمك همه جانبه به امور آب و به دور از مسائل سیاسی آب موجود را حفظ كند و به صورت قطع در برنامه ششم توسعه به این هدف می رسیدم، در صورتیكه تمامی مسئولان همراه و حامی ما باشند.
نوروزی اظهار داشت: امروز مولفه ای مهمتر از آب نداریم و دغدغه كنونی ما در شهرستان و كل كشور مساله آب است.
وی بیان كرد: ما می خواهیم مبحث آب را در شهرستان به چالش بكشیم و با كمك نسل جوانان، دانش آموزان، دانشجویان، سازمان های مردم نهاد و سایر ارگان ها، اقشار مردم را در این مسیر با خود همراه نماییم.
7528/2090
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب